När man lämnar in kött till oss för rökning, så behöver vi ha koll på vem som äger varje enskild köttbit. Därför ska varje enskild köttbit märkas med en bricka. Detta görs enklast genom att borra ett hål i köttet och sedan fästa en träbricka med buntband/tråd genom hålet. Märkningen behöver tǻla blötläggning (i saltlag) och värme (rökning). Vi har borrmaskin på plats och gratis brickor samt buntband. Men det går också bra att göra själv hemma (speciellt veckorna innan jul när det är långa köer). Märknings-snöret ska gärna klara att man drar lite i den.
Skriv gärna initialier eller liknande på märkningen. Brickorna blir smetiga av processen, så skriva hellre kort och stort (t.ex. initialier), än litet och detaljerat (t.ex. telefonnummer). Då blir det lättare att läsa.
Undvik pappersmärkningar! Märkningen ska överleva genom en saltlag (köttet och märkningen ligger i vatten och salt i över ett dygn). Det går därför INTE att märka med pappersbitar eller annat vattenlösligt.
Köttet ska helst lämnas in fryst. Vi lägger allt kött i frysen tills det ska rökas. Undvik därför att tina upp kött som redan är fryst!
Låt gärna plastpåsen sitta kvar (någorlunda) runt köttet så att det hålls lite skyddat i frysen. Fäst inte märkningen i plasten då detta gör det krångligare att få av plasten senare.
Undvik aluminium folie! Att avlägsna fastfrusen aluminiumfolie innebär förvånansvärt mycket extraarbete för oss!
Vi brukar skicka ut notifikationer via SMS under samma kväll som rökningen är klar. Det färdig-rökta köttet kan därefter hämtas från och med nästkommande ordinarie öppettider.
Det tar normalt ca 1-2 veckor från inlämning till utlämning. Men det beror på hur mycket kött vi får in och när vi har tid att röka (rökeriet är hobbyverksamhet och vi har ordinarie jobb). Var ute i god tid innan jul/midsommar! Det rökta köttet håller ca 2 veckor i kylskåp. Om köttet ska lagras längre uppmanar vi er att frysa in det.
Vi brukar sköta betalningen när ni hämtar ut det färdig-rökta köttet. Vi tar tyvärr inte betalkort. Det är antingen Swish eller kontanter som gäller. (Eller faktura, men säg då gärna till i förväg.)
Tänk på att urbening, vakuumförpacking, nätning, skivning och annat extraarbete kostar extra. Om detta önskas så säg till tydligt när köttet lämnas in!
Hängmöra inte köttet för länge efter slakt! Rökningen är en mörningsprocess. Vissa köttsorter, framförallt rådjur, kan lätt bli till pastej om det hängmörats för länge och sedan röks.
Bilderna till höger visar önskvärd märkning när köttet lämnas in. Om ni använder folie, vänligen avlägsna detta och lämna istället in köttet i en plastpåse.